17. maj, svetovni dan hipertenzije

17. maj, svetovni dan hipertenzije

Zvišan krvni tlak predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Sem sodijo predvsem bolezni srca in ožilja, srčni infarkt, možganska kap ter obolevnost ledvic. Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti.

Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje normalen krvni tlak pod 120/80 mmHg

Če je vaš tlak nižji od 140/90 mmHg in višji od 120/80 mmHg (obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija. Zaradi tega je priporočeno izboljšanje življenjskega sloga in obisk osebnega zdravnika)

Če je vaš krvni tlak nad 140/90 mmHg, svetujemo obisk pri zdravniku, da bo ugotovil ali imate hipertenzijo in če potrebujete zdravljenje, da bi preprečili nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja.

Priporočljivo je redno merjenje krvnega tlaka tudi doma, več informacij o tem najdete na povezavi: https://www.hipertenzija.org/merjenje_KT.html      

Zvišan krvni tlak lahko nastane zaradi prekomernega uživanja soli, nezadostnega uživanja zelenjave in sadja, čezmernega uživanja alkohola, prekomerne telesne mase in debelosti ter nezadostne telesne dejavnosti.
Za obvladovanje dejavnikov tveganja, predvsem zvišanega krvnega tlaka, je najpomembnejša sprememba življenjskega sloga ljudi. Predvsem je pomembna pravilna in uravnotežena prehrana, dovolj gibanja, opuščanje kajenja in prekomernega uživanja alkohola ter ustrezno spoprijemanje s stresom.
Zdravstvenovzgojni programi v našem Centru za krepitev zdravja spodbujajo posameznike (individualni pristop) ali skupine prebivalcev (skupinski pristop), da bi začeli aktivno skrbeti za svoje zdravje, pridobili potrebna znanja in veščine za zdrav življenjski slog. V prilogi lahko najdete zloženko z opisi delavnic, ki jih nudimo v Centru za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona: https://www.zd-gr.si/predstavitvena-zlozenka/

 

Anja Murg, dipl. m. s., mag. varne prehrane

 

VIRI:

Nijz, 2014. Svetovni dan hipertenzije: Ali veste, kakšen je vaš krvni tlak? Dosegljivo na: http://www.nijz.si/sl/17-maj-2016-svetovni-dan-hipertenzije-ali-veste-kaksen-je-vas-krvni-tlak (17.05.2019)

Hipertenzija, 2018. 10 nasvetov za zdrav krvni tlak. Dosegljivo na: http://www.hipertenzija.org/ (17.05.2019)

 

 

Skip to content